Let's get ready for University

Ami nagyon hiányzik: a Gyakorlat!

Nem csak Valszám tanárként vagy matek korrepetitorként, hanem magánemberként is mindig sokat foglalkoztatott, hogy milyen nehézségek és problémák vannak az oktatásban, többek között azért is, mert jómagam is végigszenvedtem és hátrányai máig elkísérnek.

Sajnos nem túlzok az előbbi sorokban. Megannyi hiányossága van oktatási rendszerünknek, amelyek kihatnak mindannyiunk életére.

Mint tudjuk az oktatás és nevelés formálja a tudatunkat és személyiségünket egyaránt. Ha az oktatás nem megfelelő, akkor semmi mástól sem várhatjuk azt, hogy azzá váljon, minthogy a sült galamb sem magát süti meg napozás közben a strandon.

A legnagyobb hiányosság, amire felfigyeltem, az maga a gyakorlatok, gyakorlati készségek megtanulása. Papíron megtanuljuk kiszámolni, mi az x értéke, vagy, hogy hány Ohm az ellenállása egy ellenállásnak adott áramkörben, de ritkán rakjuk is össze azt az áramkört. Sajnos ritkán látjuk hasznát egy-egy egyenletmegoldásnak, ha nem kötjük valódi élethű példákhoz. Olyanokhoz, amivel többen is találkozhatunk, legyen például az egy gazdasági példa vagy helyzet.

Ha már a gazdaságot hoztam fel: hol vannak azok a gyakorlati ismeretek, amelyek egy számla előállításához szükségesek, vagy a háztartás könyveléséhez?

Számos területen hiányzik a gyakorlatorientáltság, amely nélkül viszont sokkal nehezebben kerülünk be a munkaerőpiacra, vagy kevésbé leszünk vállalkozószelleműek.

Megtanulunk programozni, de ha nem tudjuk azt a megfelelő hardverhez tenni, mit sem, vagy kevesebbet ér a tudásunk ? ötletünk megvalósítása lehet, hogy még az ötlet megjelenése után egyből megtorpan.

Megtanuljuk számolni a kapacitásokat, de ha nem tudunk összerakni egy valós áramkört, miből fogjuk érezni, hogy eredményeink helytállóak, vagy hasznosak?

Megtanulunk alap nyelvtani szerkezeteket, de ha azokat nem használjuk, például fordítás során, meddig marad meg?

Megtanuljuk az állatok és növények biológiáját, de nem tudjuk mire van szükségük, hogyan termesszük, neveljük őket, kevésbé is állunk neki konyhakertet készíteni ? akár egy éttermi vállalkozás elindítása során is érdemes lehet ilyesmikkel tisztában lenni, lehet hamarabb megtudjuk, kihez forduljunk a legjobb minőségű alapanyagokért.

Amikor tanulunk a napelemekről, kollektorokról, miért nem szerelünk össze egyet-kettőt? Még a háztartásunk is megköszönné.

De hogy maradjak a kaptafánál: talán a leginkább hasznosítható tudás, amit megszerezhettem volna előbb is az a különböző operációs rendszerek ismerete. Természetesen egy átlagfelhasználó mindig is a windowsra fog gondolni elsődlegesen, de gimnázium során sosem tudhatjuk, ki-ki hol fog kikötni élete során. Az informatikát szerintem azzal kéne kezdeni, hogy megismertetjük a különbözőségeket, előnyöket, hátrányokat és megtanuljuk telepíteni a rendszert magát gépünkre.

Miért tartom az operációs rendszerek ismeretét lényegesnek? Részben azért, mert őket használjuk, és amíg nincs fent a gépen a megfelelő rendszer, addig hiába ismerjük a microsoft officet vagy a libreofficet valójában semmire sem megyünk vele.

Így volt ez velem is, amikor rájöttem, hogy Linuxra van szükségem, pláne nem volt egyértelmű, hogy 32 vagy 64 bites rendszer kell-e. Ma már tudom, hogy 64-bites rendszerrel az esetek 90%-ban jobban jártam volna és rengeteg energiát spóroltam volna meg. Mennyivel jobb lenne, ha hasonló helyzeteket a diákoknak nem idő és energia kárán kéne megismerniük és megoldaniuk, hanem erre fel lennének készítve.

Te minek örültél volna, ha előbb tudtad volna? Írd meg kommentben és szedjünk össze ötleteket, amiket érdemes még időben megtanítani.


Hozzászólás