Let's get ready for University

A földreszállt Python

Machine Learning és Bioinformatikai tanulmányaim során megtapasztaltam, hogy a Python egy elég magas szintű nyelv. Mindazonáltal egyre inkább úgy tűnik, hogy igyekszik hardverközelibbé válni, így megkönnyítve hardverek programozását is.

Minél magasabb szintű egy programozási nyelv, annál közelebb áll az emberi beszédhez. (Alapesetben az angolhoz természetesen.) Ezáltal jóval egyszerűbb kezelni és utasításokat adni a számítógépnek. Könnyedén megtanulható és mérföldekkel kevesebb stresszel jár, mint a hagyományos alacsony szintű programozási nyelvek.

Ellenben az alacsonyabb szintű programozási nyelvekkel a programok optimalizálhatóak adott hardverre – azaz a sebességük, energia fogyasztásuk ideálisan alacsonyan tartható. Ezt különbséget próbálja a MicroPython orvosolni.

Segítségével a magas- és az alacsony szintű programozási nyelvek előnyei ötvözhetőek. A modul adott pyboardra optimalizált Python parancsokat tartalmaz, így egyszerűen kezelhetőek továbbra is. A MicroPython célja, hogy minél kompatibilisebb legyen a Pythonnal, hogy könnyedén mikrokontrollerre lehessen ültetni azt.

Ezáltal bizonyos mikrokontrollerekre lehetőség nyílik egyszerűbben és gyorsabban programozni, meghagyva a nehezebb munkákra az alacsonyabb szintű programozókat. Ami azt jelenti, hogy számos mikrokontroller által vezérelt kütyü elkészítése is egyszerűbbé válik, legyen az mondjuk egy digitális hőmérő vagy egy neurális hálózatot futtató jelklasszifikátor, ami eldönti, hogy mit lát az eszköz.

Pythonban nagyon egyszerű neurális hálózatokat összerakni és tanítani, amelyek aztán képesek a ma felkapott döntéseket meghozni emberi beavatkozás nélkül. Így a tanítás után a hálózat egyből áthelyezhető a mikrokontrollerre, ami aztán a döntés utáni megfelelő utasításokkal irányítani is tudja eszközünket.

Aki szeretné a MicroPython-t jobban megismerni és megszerezni ezen a linken elérheti: micropython.org

Ha egyre több hardverre készítünk külön optimalizált Python csomagot, annál egyszerűbbé válik a mérnökök élete.

Belefektetett energiát és pénzt lehet vele hosszútávon spórolni. Remélhetőleg ez a tendencia nem áll le és számos helyen fogunk még találkozni korszerű Python újításokkal.

Találkoztál más földhözközeli csomagjával a Pythonnak? Írd meg kommentben, hogy tanulhassunk mégtöbb újdonságot.


Hozzászólás